• 1 dl rismel,
  • 3-4 dl vand (afhængig af tykkelsen)
  • 1 dl modermælk el. modermælks erstatning
  • 3-4 svesker uden sten
  • 6 stk. grønne bønner fx fra frost
  • 1 lille gulerod
  • ½ frugt f.eks. pære, æble, en ring ananas eller lidt mango
  • 4-6 tsk god olie (4-6 tsk afhængig af hvor store portionerne skal være. 1 tsk. pr. dl.)

OBS: Se Sundhedsstyrelsens udtalelse om risgrød til de små!

Hæld vand, mælk og rismel i en gryde og kog 2 min. Skær frugt og grønt i små stykker og kog ca. 10 min i en lille gryde i lidt vand. Hæld vandet fra eller gem det evt. i en lille kop. Blend det frugt/grønt med olien til mos og bland den i risgrøden. Ønskes det tyndere i konsistensen hældes lidt af grøntsags-/frugtvandet i.

Fryseegnet: Ja

—————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Nye råd om riskiks og risdrik fra Fødevarestyrelsen

16. maj 2013, Opdateret 17. maj 2013
Fødevarestyrelsen har udarbejdet nye anbefalinger til forældre om risprodukter.
Sundhedsplejersker og læger skal inddrage de nye råd i deres vejledning om mad og måltider til spæd- og småbørnsfamilier.

Hovedbudskabet er, at ris sagtens kan indgå i en sund kost, men variation er vigtigt, således at babyen/barnet ikke får risgrød/ris hver dag. Riskiks og risdrik bør alle børn derimod undgå, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

BAGGRUND

Ris og risprodukter har et naturligt indhold af arsen, og mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige. Arsen er et grundstof, som findes, både som uorganiske forbindelser og forskellige organiske forbindelser. Den uorganiske form er klassificeret som kræftfremkaldende, mens den organiske form vurderes uproblematisk. Udsættes man for uorganisk arsen gennem mange år, vil det give en forøgelse af risikoen for kræft. Der er i udenlandske befolkningsundersøgelser fundet sammenhæng mellem udsættelse for uorganisk arsen og udvikling af kræft i lunger, blære og hud. Det skal bemærkes, at der ikke er fundet sammenhæng til børnecancer.
Som udgangspunkt er arsen ikke farligere for børn end for voksne, men på grund af børns høje indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt kan deres indtag blive højere end voksnes.

FØLG FØDEVARESTYRELSENS NYE ANBEFALINGER OM RISPRODUKTER

Variér grøden og sørg for at barnet ikke får risbaseret grød hver dag
Undgå risdrik og riskiks til børn
Rådet om grød gælder både hjemmelavet og industrielt fremstillet grød. Andre former for grød som fx fuldkornsgrød og speltgrød kan også indeholde ris. Sørg derfor for at variere mellem forskellige slags grød.

FOREBYGGELSE & BORGERNÆRE SUNDHEDSTILBUD

Forebyggelse & Borgernære Sundhedstilbud

Axel Heides Gade 1
2300 København S

Telefon: 72 22 74 00
E-mail: fobs@sst.dk