Det kan ikke længere komme bag på nogen, at rygning er særdeles skadeligt for dit helbred. Mange ved dog ikke, at passiv rygning kan være næsten ligeså skadeligt, og i særlig grad overfor vores børn. Heldigvis findes der efterhånden en del alternativer til rygning, der kan stimulere nikotintrangen.

Alternativer til rygning

Det med at kvitte tobakken, kan være en vanskelig opgave. Det er de færreste forundt, at få succes med en ”kold tyrker” og ganske enkelt bare stoppe med at ryge fra den ene dag til den anden. En kold tyrker er dog den absolut bedste løsning, men desværre oplever mange, at trangen til tobak og nikotin bliver for stor, og starter således med at ryge igen efter relativt kort tid. Derfor er det relevant at belyse nogle af de alternativer til rygning, der er på markedet, og som kan gøre dig – eller en du kender – røgfri.

Vi har talt med Xsmoke, der lever af at sælge e-cigaretter. De fortæller, at alle Deres kunder har et til fælles, nemlig, at de alle ønsker at gennemføre et rygestop.

”Hos Xsmoke har vi mange forskellige typer af kunder, men alle har de det til fælles, at de ønsker en røgfri tilværelse. Det er alt lige fra unge til gamle, og også nybagte forældre, der vil give deres børn de bedste vilkår i forhold til en røgfri opvækst.”

De understreger dog, at det ikke kun er røgen, men også nikotinen der er farlig for et ufødt foster, hvorfor de naturligvis helst ser, at forældre helt undlader at indtage nikotin i løbet af graviditeten.

Hvis ikke du kan holde dig helt fra nikotin, bør du konsultere dig læge eller din jordemoder, og lade dem rådgive dig i henhold til din problemstilling. Nikotin spreder sig via blodet, hvorfor det er vigtigt at holde sig for øje, at selv små mængder af det vanedannende stof, kan have en indvirkning på dit barn. Og det gælder uanset om det er nikotintyggegummi, -plaster eller e-cigaretter.

Børn har ret til en røgfri tilværelse

I Danmark er vi heldigvis meget bevidste om de skadelige konsekvenser, der er forbundet med tobaksrygning, og det er heldigvis et absolut fåtal, af vordende forældre, der ryger i løbet af graviditeten. Men når barnet kommer til verden, er det stadig vigtigt at være bevidst om de risici, der er forbundet med rygning.

Mange tror, at de kan skåne barnet, og deres omgivelser i øvrigt, ved at søge udendørs, når der skal ryges. Det er naturligvis en bedre idé, end at gøre det indenfor, men undersøgelser peger på, at de skadelige stoffer sætter sig i tøjet og på hænderne, og bringes med ind igen. Naturligvis er koncentrationen væsentligt formindsket, men i hjem med børn kan selv små mængder være uhyre farlige, da børnenes organer ikke er færdigudviklede.

Bødestraf til rygende billister

I England er der for nylig vedtaget en ny lov, der skal komme børnene til gode. Loven betyder, at billister, der ryger mens der er børn i bilen, straffes med en bøde på 500 kr. Den nye lov træder i kraft fra oktober 2016, men allerede nu siger knap 70 % af danskerne, at de ønsker en lignende lov herhjemme.